Schimbarea costa mai putin decat evitarea ei
Expert Projects
Meniu top Prezentare Noutati Activitati Programe Resurse Parteneri
       
  P Pe acest site poti sa experimentezi schimbarea...  
       
   

Perspectiva constructivista considera, ca si constructionismul, ca “tot ceea ce cunoastem despre lume este un rezultat al unui proces de constructie” (Haar, 2002:). Abordarea constructivista pastreaza dualitatea subiect-obiect prin aceea ca procesul de constructie se realizeaza In mintea individului prin procesul de socializare, individul ramane un observator exterior care interiorizeaza cunostinte despre lume ca o realitate exterioara. Mintea este ca o oglinda a realitatii, iar habitus-ul individual reprezinta o constructie sociala dar care este proprie individului. Acest habitus reprezinta o “harta a realitatii” construita de individ In interactiunile sociale si nu realitatea Insasi. Acest proces de internalizare are loc In mintea individuala prin contactul cu structurile sociale caruia individul Ii apartine si “este influentat de relatiile sociale ale individului” (Gergen, 1999).

Perspectiva constructionista afirma cu niciodata nu putem cunoaste ce este universal adevarat sau fals, ce este bine sau rau, corect sau gresit ci cunoastem doar istorii despre adevar, fals, bine, rau, corect sau gresit si abandoneaza ideea constructivismului ca mintea individului reprezinta o oglinda a realitatii. Constructionismul se centreaza pe relatii si sustine rolul individului In constructia realitatilor semnificative. “Harta este totuna cu teritoriul” pare sa fie esenta viziunii constructioniste, harta considerata o interpretare a realitatii care se construieste permanent In interactiune cu ceilalti. Altfel, hartile se construiesc si re-construiesc permanent prin interactiunile cu celelelte harti ale indivizilor printr-un proces de negociere continua. Realitatea Insasi este un rezultat al acestor negocieri si interactiuni si “noi suntem capabili sa facem multiple si diferite harti ale realitatii” (Maas si colab., 2001). Constructionismul social nu este interesat sa construiasca o harta perfecta a realitatii, ci sa surprinda procesele prin care se construiesc acestea si se negociaza Intre indivizi prin acordarea hartilor individuale deoarece cel mai important lucru este acest proces de constructie deoarece “atentia trebuie sa fie Indreptata spre multiplicitatea cailor prin care lumea poate fi construita” (Gergen, 1994).

Hartile dinamice se construiesc si reconstruiesc continuu avand mai multe motoare sociale filtrate din perspectiva individului: interes, scopuri si mijloace, valori, obisnuinte si cunostinte. Acestea ne folosesc si pentru a interpreta vulnerabilitatea sociala vazuta ca o construtie sociala a individului In interactiune cu mediul sau.

 
   
       
Harta Contact Copyright Termeni Meniu bottom